Home VestiBiznis & Finansije Koja su zanimanja uprkos krizi i dalje tražena?

Koja su zanimanja uprkos krizi i dalje tražena?

by bifadmin

Gledajući 2009. godinu, broj oglasa za posao, u odnosu na 2008. godinu je skoro prepolovljen – pokazuje analiza tržišta zapošljavanja u 2009. godini i oglasa postavljenih na sajtu poslovi.infostud.com. Na osnovu iste analize, ovaj najposećeniji domaći sajt posvećen zapošljavanju, otkriva i koji su to kandidati najmanje, a koji najviše osetili krizu ali i u kojim oblastima je poslodavcima bilo najteže da pronađu radnike u Srbiji.

Prodavcima, čak i u kriznoj godini, nije bilo većih problema da se zaposle jer je u 2009. godini za ova radna mesta bilo velikog interesovanja poslodavaca, a za samu kategoriju posla trgovina je bilo raspisano najviše oglasa za posao. Najmanje objavljenih oglasa u 2009. godini bilo je za fizičare.

Gledajući po broju prijava kandidata, poslodavci nisu su imali mnogo muke da pronađu poslovne sekretare, knjigovođe, komercijaliste, vozače i marketing menadžere, ali su, sa druge strane, kandidati imali veliku konkurenciju, jer se na ove pozicije prijavljivalo mnogo kandidata. Takođe, ako ste želeli da se zaposlite kao računovođa, menadžer prodaje ili kreditni službenik za vas je bilo dosta oglasa, ali je i konkurencija bila najveća. Naime, na oglase iz pomenutih oblasti, tokom 2009.godine prosečno se prijavljivalo preko 200 kandidata.

Sa druge strane, veterinari ili farmaceuti, grafički ili web dizajneri, programeri, elektrotehničari nisu imali razloga za brigu jer se na relativno veliki broj oglasa prijavljivao mali broj kandidata. Baš zbog toga je poslodavcima u 2009. godini bilo nešto teže da pronađu radnike za ova radna mesta.

Prethodna godina vam nije bila naklonjena po pitanju posla ukoliko ste želeli da se zaposlite kao socijalni radnik ili psiholog. Za ove pozicije je bilo malo oglasa, ali dosta prijava kandidata. Slična situacija je bila i za oglase za rukovodioce laboratorije, mikrobiologe i veterinare. Za navedene poslove, potražnja za radnicima je i inače, nezavisno od krize, mala. Nešto drugačije dešavalo se sa frizerima, inženjerima zaštite na radu ili životne sredine, kojima je bilo teško da pronađu posao ali i poslodavcima da pronađu odgovarajućeg kandidata jer je za ove pozicije, osim malog broja objavljenih oglasa, i odziv kandidata bio slab.

Detaljniju analizu traženih zanimanja u 2009. godini možete pogledati na http://poslovi.infostud.com/info/trazena-zanimanja/

Pročitajte i ovo...