Home VestiBiznis & Finansije Mesićev oproštajni govor

Mesićev oproštajni govor

by bifadmin

Posle deset godina predsednikovanja, Stjepan Mesić se povukao sa svoje funkcije. U govoru koji je sinoć održao pomenuo je svoje nezadovojlstvo situacijom u regionu, i dodao da je pokrenuo normalizaciju odnosa sa Srbijom, ali da nije mogao dozvoliti da Hrvatska ide ispod granice vlastitih interesa. Takođe, naveo je veliko razočarenje ekonomskom politikom, sa mišlju da se Hrvatska mogla bolje nositi sa recesijom.

Mesić je naglasio da za mnoge svoje poduhvate nije imao podršku Vlade, koja ili nije imala dovoljno hrabrosti ili političke vizije, da ga sledi, posebno u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom. Nimalo skromno, on je istakao svoju zaslugu u utemeljivanju vlaadvine prava u Hrvatskoj.

On je u svom oproštajnom govoru podsetio da je prilikom njegovog preuzimanja dužnosti predsednika Hrvatska bila „praktično u međunarodnoj izolaciji“, dok je danas članica Atlantskog saveza i pred vratima EU. Pri osrvtu na ekonomsku krizu izrazio je razočarenje polikom zaduživanja, i nepostojanjem ekonomske strategije za razvoj hrvatske privrede.

Da podsetimo, novi predsednik Hrvatske je Ivo Josipović, kandidat SDP-a, stručnjak za Ustavno pravo i kompozitor klasične muzike, čiji izbor je međunarodna i regionalna javnost pozdravila sa oduševljenjem i velikim očekivanjima.

Pročitajte i ovo...