Home VestiBiznis & Finansije Finansijski izveštaj Eurobank EFG Grupe

Finansijski izveštaj Eurobank EFG Grupe

by bifadmin

U prošloj godini Eurobank EFG Grupa ostvarila je profit na nivou Grupe od 362 miliona evra nakon regularnog oporezivanja, dok je ukupna adekvatnost kapirala povećana za 2,3 odsto na 12,7 odsto.

Sudeći prema finansijskom izveštaju, ova banka našla je način borbe sa krizom kroz smanjivanje operativnih troškova za 6,1 odsto u odnosu na 2008. godinu. U Grupi su registrovali porast depozita za 1,2 milijarde evra u prošloj godini i porast kapitala banke za 712 miliona evra, na 4,3 milijarde evra.

Takođe, u saopštenju je navedeno da nedavni plan grčke Vlade za fiskalnu konsolidaciju sadrži oštre ali neophodne mere koje bi racionalizovale javne finansije i obezbedile bolje perspektive za poslovanje ubuduće.

U daljem tekstu prenosimo odlomke iz saopštenja:

Ukupan prihod

Ukupan prihod Grupe dostigao je 3,0 milijardi evra u 2009, u poređenju sa 3,1 milijardom evra u 2008. godini. Ukupan prihod rastao je u svakom kvartalu 2009. Kvalitet kombinacije prihoda je na visokom nivou, s obzirom da 93% ukupnog prihoda potiče od prihoda od kamata i naknada. Što se tiče raspodele prihoda po regionima, 68% potiče od poslovanja u Grčkoj, a 32% od poslovanja u „Novoj Evropi“.

Umanjenja gubitaka za nenaplative kredite i kvalitet aktive

Grupa je uvećala rezervisanja za nenaplative kredite za 33% na godišnjem nivou na 1,18 milijardi evra, ili 2,11% vrednosti prosečnih neto kredita u 2009, i tako dalje učvrstila bilans stanja. U isto vreme, stopa novih kredita u kašnjenju preko 90 dana značajno je smanjena u poslednja dva tromesečja 2009, u poređenju sa prva dva tromesečja u istoj godini, što predstavlja povoljan razvoj od koga se očekuje da će u trenutnim makroekonomskim uslovima rezultirati postepenom normalizacijom rezervisanja za nenaplative kredite. Racio nenaplativih kredita čini 5,2% ukupnog broja kredita na kraju 2009., što je znatno niže nego prosečni racio za grčko tržište.

Poslovanje u „Novoj Evropi“

Eurobank u ovom regionu posluje kroz mrežu od preko 1.100 filijala i prodajnih mesta u sedam zemalja. U trenutno teškim uslovima, glavni cilj Grupe bio je da pruži podršku klijentima, efikasno upravlja rizicima, kontroliše troškove i privuče nove depozite.

U 2009. godini, ukupna aktiva u „Novoj Evropi iznosila je 21,5 milijardi evra, krediti su dostigli 14,4 milijarde evra, depoziti klijenata porasli su za 938 miliona evra i dostigli 9,7 milijardi evra. Na operativnom nivou, ukupan prihod smanjen je za 7,1% u poređenju sa prethodnom godinom, i dostiže 970 miliona evra (u odnosu na 1,04 milijarde u 2008), i tako doprinosi ukupnom operativnim prihodu Grupe sa 32%. U isto vreme, troškovi su značajno smanjeni za 9,7% u poređenju sa 2008., i dostigli su 604 miliona evra u poređenju sa 669 miliona u 2008. Ovaj razvoj smanjio je odnos troškova i prihoda na 62,3% u 2009, sa 64,1% u 2008. Bez obzira na to, krajnji rezultat bio je negativan u iznosu od 44 miliona evra, najviše zahvaljujući rezervisanjima za nenaplative kredite i visokim troškovima privlačenja depozita.

Uprkos globalnoj finansijskoj krizi i recesiji, koje su u velikoj meri uticale na privrede zemalja u regionu, izgledi za srednjeročni rast ovih privreda ostaju pozitivni pošto one postepeno ulaze u fazu stabilizacije, zahvaljujuci koordinisanim naporima lokalnih vlada, centralnih banaka i drugih međunarodnih institucija, koje su doprinele obezbedjenju njihove finansijske podrške. Očekuje se postepeni oporavak i biće potrebno određeno vreme pre nego što se posledice krize u potpunosti uklone. Eurobank EFG nastaviće da doprinosi oporavku privreda u regionu ’Nove Evrope“, zato što prisustvo u regionu predstavlja ključni, strateški cilj Grupe, i koji ce u buducnosti rezultirati značajan izvor profitabilnosti.

Pročitajte i ovo...