Home VestiBiznis & Finansije NVO traže ostavku Čiplića

NVO traže ostavku Čiplića

by bifadmin

Sukob između ministra Čiplića i državnog sekretara u njegovom ministarstvu, Marka Karadžića, rešen je internim dogovorom, a sekretar je ostao na svojoj poziciji. Čak i ako je Karadžić zadovoljan ovim rešenjem, nevladine organizacije to nisu, te se širi lista onih koje traže ostavku ministra.

Za samo poslednja tri dana ove radne nedelje grupa nevladinih organizacija koje traže ostvaku ministra porasla je sa 52 na 76 NVO. One tvrde da se Svetozar Čiplić loše odnosi prema organizacijama civilnog društva, da ne poznaje zakon koji bi njegovo ministarstvo trebalo da primenjuje, da nema elementarno razumevanje ljudskih prava, odnosno da je izvodio, ili bar odobravao, opstrukciju rada Marka Karadžića.

Od ovih optužbi ministar se brani ćutanjem, iako su mnoge od njih veoma ozbiljne. NVO navode da je sve počelo izborom poverenika za zaštitu ravnopravnosti kada je 212 nevladinih organizacija tražilo da bude izabran Goran Miletić, a ministar Čiplić da to bude Milutin Đuričić. Razlozi su se samo ređali, a okidač je bio sukob sa Markom Karadžićem. Sada nevladine organizacije uporno traže ostavku ministra, dok se 15 nacionalnih saveta nacionalnih manjina zalaže za njegov opstanak na funkciji.

Pročitajte i ovo...