Home VestiBiznis & Finansije Radovan Jelašić o makroekonomskoj stabilnosti

Radovan Jelašić o makroekonomskoj stabilnosti

by bifadmin

Veliki broj građana zabrinut je ostavkom guvernera NBS Radovana Jelašića, ali u intervjuima koje je ovih dana davao Jelašić kaže da ako se bude vodila odgovorna monetarna politika problema ne mora da bude.

U razgovoru sa novinarima portala kamatica.com guverner u ostavci odgovorio je na pitanje o uticaju subvencionisanih gotovinskih dinarskih kredita rečima da je trenutni kreditni portfelj banaka prema stanovništvu 430 milijardi dinara, a pošto će program subvencionisanih dinarskih kredita biti ograničen samo na 10 milijardi, to ne bi trebalo da utiče na makroekonomsku stabilnost.

Na pitanje o minimalnom nivou deviznih rezervi za intervenciju na deviznom tržištu, Jelašić odgovara da bi bilo dovoljno deviznih sredstava čak i u hipotetičkoj situaciji da NBS sve dinare u opticaju zameni za devize.

Postoji izražena briga stanovništva zbog daljeg kursa evra posle ostavke guvernera, ali on kaže da to ponajviše zavisi od daljeg priliva deviza u Srbiju, kao i od potrošnje:

„Tekući platni deficit od 5,7 odsto bruto domaćeg proizvoda značajno je smanjio potrebu za devizama i zato je NBSu prvom kvartalu ove godine prodala znatno manje deviza na deviznom tržištu, nego u istom periodu prošle godine. Što se nivoa kursa tiče, NBS ne postavlja neke brojčane „alarmantne“ granice, o kursu razmišljamo pre svega u kontekstu ostvarivanja osnovnog cilja Narodne banke – postizanja i održavanja stabilnosti cena.“

Ostatak intervjua možete pročitati na kamatica.com

Pročitajte i ovo...