Home VestiBiznis & Finansije Centralno-istočna Evropa u oporavku

Centralno-istočna Evropa u oporavku

by bifadmin

Usporavanje razvoja azijskog i južnoameričkog tržišta moglo bi da bude povoljno za tržišta u razvoju u regionu CIE, koja se već kreću naviše ka pozitivnim maržama. Centri dešavanja su Rusija i Turska, pri čemu Rusija i dalje vodi na osnovu još uvek visoke cene nafte.

Erste analitičari kažu da centralna tržišta CIE i dalje predvodi Mađarska, potvrđujući svoja izvanredna dostignuća u konsolidaciji budžeta, dok se Rumunija ističe u pogledu novčanih tokova. U Češkoj Republici i Poljskoj je slika opet bila dobra, dok Austrija odskora pomalo gubi dah.

Privredna očekivanja u regionu su se snažno oporavila i tu poboljšanje za CIE značajno nadmašuje nivo za evrozonu. Kada se posmatraju rezultati analize akcija očigledno je da su investitori u CIE ostvarili natprosečne ukupne prihode tako što su postupali po fundamentalnoj analizi usaglašenih preporuka analitičara.

Generalni trend za glavne ekonomske regione je taj da se, pošto javni podsticaji počinju da slabe, rast kredita usporava kako ulazimo u 2010. godinu. Pored toga, i Kina snažno pritiska kočnice u pogledu daljeg kreditnog rasta u 2010. godini. Uz usporavanje rasta kreditiranja javnog sektora u 2010. godini u većim zapadnim privredama, investitori moraju biti spremni da u aktuelnoj godini ukupan rast kredita postane negativan. Koristeći ukupan rast kredita kao instrument za predviđanje kretanja cene sredstava, investitori ne treba da očekuju dalji rast cena sredstava.

Što se tiče pojedinačnih pregleda država, Rumunija je potvrdila pozitivan stav analitičara Erste Grupe (BET je zabeležio najbolje rezultate u regionalnom obuhvatu Erste Grupe). Sa koeficijentom cene prema dobiti po akciji (P/E) od 11, ona ostaje jedno od najjeftinijih tržišta u regionu, upravo suprotno od Hrvatske čiji P/E je 17. Sa još potencijalnih sniženja kamatnih stopa pred sobom i najnižom vrednošću akcija, na tom tržištu bi trebalo da bude još slobodnog prostora za rast, mada najverovatnije ne toliko koliko u 1. kvartalu.

Austrija ima prilično stabilno kretanje. Tržište pokazuje neku usaglašenu procenu rasta dobiti po akciji od 19%, 34% odnosno 24% za 2010, 2011. odnosno 2012. godinu.


Turska i Rusija su obe na overweight-u. Kod Rusije, cena nafte (i drugih produkata) predstavlja slabašan – ali i dalje validan – scenario. Na osnovu novčanih tokova, ona bi mogla malo da uspori. Turska je, kao drugo tržište po veličini u regionu, patila od političkih nemira, ali, u odnosu na Rusiju, analitičari Erste Grupe i dalje imaju
pozitivan stav prema tom tržištu.

Poljska (umereni overweight) i Češka Republika (čvrsto neutralno) obe imaju privlačne kombinacije usaglašenih procena rasta i implicitnih vrednosti akcija (obe potcenjene na oko 10%). Kamatne stope za oba tržišta trebalo bi da ostanu nepromenjene, potencijalno dublje u 2010. godini no što je prvobitno bilo predviđeno.


Mađarska – eventualno dalje sniženje kamatnih stopa bi moglo da bude argument u prilog (čvrsto neutralnog) mađarskog tržišta. Priča oko rasta i (zbog toga) jako uračunavanje oporavka u ceni ostaju kao neizvesno pitanje, a implicitne vrednosti akcija ukazuju samo na nepromenjenu situaciju.

Pročitajte i ovo...