Home VestiBiznis & Finansije Smolensk: Prva saznanja iz „crnih kutija“

Smolensk: Prva saznanja iz „crnih kutija“

by bifadmin

Analizom podataka dobijenih iz „crne kutije“ aviona u kome je poginuo predsednik Poljske Leh Kačinski, došlo se do saznanja da su piloti znali da će se avion srušiti zbog udara u krošnje drveća, ali da nije bilo pritisaka sa strane da prizemlje letelicu u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Navodno, prema ruskim izvorima, snimci iz „crnih kutija“ pokazali su da na pilote niko od putnika nije vršio pritisak da preuzmu rizik i slete u uslovima velike magle i slabe vidljivosti, tako da je uzrok nesreće najverovatnije greška pilota.

Glavni poljski vojni tužilac Kšištof Parulski odbacio je ruski izveštaj kao spekulaciju i naglasio da je još rano donositi bilo kakve zaključke, jer je istraga i dalje u toku. Međutim, neki od radnika sa aerodroma u Smolensku tvrde da nisu samo piloti krivi, jer je zbog vremenskih uslova „trebalo je zatvoriti u subotu aerodrom i kategorično zabraniti sletanje, najmanje do podneva. Ali nismo to mogli da učinimo, jer bismo izazvali diplomatski skandal u odnosu sa Poljacima“.

Pročitajte i ovo...