Home VestiBiznis & Finansije Rastu izvoz i industrijska proizvodnja

Rastu izvoz i industrijska proizvodnja

by bifadmin

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević tvrdi da uprkos krizi, Srbija ima razloga za optimizam, jer poslednjih meseci rastu industrijska proizvodnja i izvoz. Iako prosečan građanin to ne oseća, trendovi su pozitivni te, po njegovim rečima, krajem godine možemo očekivati lagano poboljšanje standarda. Ove nade sa njim deli i predsednik Tadić, mada se ne slažu baš svi ekonomisti sa „političkim optimizmom“.

Ministar je napomenuo da sada miruju cene struje i komunalija, i dodao da u narednom periodu možemo očekivati pad cena. Što se tiče cene goriva, on smatra da bi je do početka leta trebalo spustiti „za minimum 10 dinara“, kako bi sprečili velike gubitke budžeta, jer u turističkoj sezoni i do milion vozila prođe preko naše zemlje, a u njih neće biti sipan „srpski benzin“ jer je trenutno najskuplji u regionu.

Milosavljević je rekao da o promeni politike visokih akciza nema konsenzusa i da su tri su moguća rešenja – smanjenje akciza, izmena formule za obračun cena goriva i da NIS smanji rafinerijsku cenu prerade nafte. Radna grupa se sastala nekoliko puta, ali bez konkretnih rezultata.

O povećanju PDV-a Milosavljević misli negativno, jer smatra da bi opala kupovna moć građana što bi destimulisalo privredu. Osim toga, on smatra da više nije potrebno uvoditi nove antikrizne mere, jer se Grčka kriza neće preliti na naše tržište.

Pročitajte i ovo...