Home VestiBiznis & Finansije Tojota povlači Leksuse sa japanskog tržišta

Tojota povlači Leksuse sa japanskog tržišta

by bifadmin

Japanske kompanije nastavljaju trend povlačenja automobila sa tržišta – sada će Tojota povući oko 4.500 luksuznih vozila Leksus u matičnoj zemlji i možda 7.000 kola u inostranstvu, kako bi popravila problem kompjuterizovanog upravljača.

Na ovaj korak su se odlučili pošto su dobili 12 žalibi u Japanu, a s obzirom na to kako je prošli propust papreno koštao Tojotu (kazna u SAD od 16,4 miliona dolara), kompanija je odlučila da ovaj put brže reaguje.

Ovaj put je problem u najskupljem Tojotinom modelu Leksus LS, odnosno njegovom računaru koji nadgleda kako volan kontroliše točkove. Kompjuterski upravljač – standardan za japanske modele a stvar izbora u drugim zemljama – omogućava vozaču da okreće volan manje tokom parkiranja a daje mu bolju kontrolu pri velikim brzinama.

Dakle, nekih 4.500 Leksusa će biti sklonjeno sa japanskog tržišta, a možda i još nekoliko hiljada sa drugih. Do sada je Tojota opozvala više od 8 miliona vozila širom sveta zbog grešaka koje su uticale na sigurnost nekih od najbolje podavanih modela kompanije.

Pročitajte i ovo...