Home VestiBiznis & Finansije Osniva se banka sa srpskim kapitalom u Hrvatskoj

Osniva se banka sa srpskim kapitalom u Hrvatskoj

by bifadmin

U Novom Sadu je potpisan sporazum o saradnji Vlade Vojvodine i Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj pri osnivanju Tesla banke u Zagrebu, čiji bi osnivački kapital pretežno bio iz Srbije.

E kapija prenosi reči predsednika SNV-a, Milorada Pupovca, da je obezbeđivanje osnivačkog kapitala poslednji korak uoči predavanja zahteva Narodnoj banci Hrvatske za dobijanje licence za rad Tesla banke, koja bi prema svom načinu poslovanja bila razvojna. Kada bude počela da radi banka će pretežno biti okrenuta povratnicima, ljudima koji su ostali u Hrvatskoj i izbeglicama iz Srbije koje žele da se vrate i započnu svoj biznis.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je doneta odluka da Fond za razvoj Vojvodine bude prvi akcionar Tesla banke sa osnivačkim ulogom od 1,5 mil evra, što čini 10% neophodnog osnivačkog uloga banaka u Hrvatskoj. Banci je do sada pristupilo oko 10.000 malih akcionara, a u narednom periodu počeće upis velikih akcionara.

Ukoliko Narodna banka Hrvatske da dozvolu za rad Tesla banci, to će nakon 10 godina biti prva novoosnovana banka u Hrvatskoj. Sedište banke bilo bi u Zagrebu, a vremenom bi se otvarale filijale banke u svim većim gradovima u Hrvatskoj gde živi veći broj srpskih porodica.

Pročitajte i ovo...