Home VestiBiznis & Finansije Prilazak EU: Ko kome postavlja uslove?

Prilazak EU: Ko kome postavlja uslove?

by bifadmin

Predsednik Srbije, Boris Tadić, je samouvereno juče u Istanbulu, na samitu šefova država jugoistočne Evrope, rekao da Evropska unija mora bez okolišanja da poruči da li je spremna da u svoje okrilje primi sve države regiona, i da iskreno pomogne da se taj cilj i ostvari.

On je šefovima država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) predočio korake koje je Srbija proteklih meseci načinila na putu ka EU, i dodao da „samo kada čitava jugoistočna Evropa bude integrisana u EU obećana era mira koja je nagoveštena padom Berlinskog zida moći će zaista da otpočne. Samo tada će demokratski prosperitet, ekonomska sigurnost i socijalna jednakost biti utemeljeni u svakoj od nacija kojima je ovaj region dom”.

On je poručio Evropskoj uniji da mora bez ustezanja da kaže da li će nas primiti, uz opasku da „svi imamo rezerve, ali se sa njima suočavamo, ne dopuštamo da one budu izgovor da ne činimo ništa“.

Predsednik se, po ko zna koji put, osvrnuo i na pitanje statusa Kosmeta, poručivši još jednom da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. On kaže da očekuje konstruktivan dijalog pošto MSP Generalnoj skupštini UN prosledi savetodavno mišljenje o secesiji Kosova.

Pročitajte i ovo...