Home VestiBiznis & Finansije U Srbiji cene hrane malo ispod evropskih

U Srbiji cene hrane malo ispod evropskih

by bifadmin

U odnosu na prosečne cene u EU, cene hrane u Srbiji iznose 70 odsto njihovog proseka, cene alkohola čak 90 procenata, a cigareta svega 30 odsto. Najskuplju hranu među zemljama našeg regiona ima Hrvatska, gde cene dostižu 94 odsto proseka Evropske unije, u Makedoniji je hrana bezmalo upola (52 odsto) jeftinija nego u EU.

Cene hrane u Crnoj Gori su 79 odsto proseka EU, u Bosni i Hercegovina su 77, a u Albaniji 72 odsto proseka. Prema podacima Evrostata za 2009. godinu, Švajcarska je po cenama hrane i bezalkoholnih pića u vrhu evropske rang liste, sa 141 odsto proseka EU, a među evropskom dvadesetsedmoricom je najskuplja Danska – sa 139 odsto proseka. Cene u Irskoj, Finskoj, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Nemačkoj i Francuskoj kreću se od 10 do 30 odsto iznad proseka EU.

Poredeći prosečnu zaradu i odnos domaćih cena i proseka EU, Srbija po standardu građana nalazi se na začelju evropskih zemalja, kaže za B92 Saša Đogović iz Centra za tržišna istraživanja. On kaže da oko 60 odsto građana Srbije raspolaže sredstvima kojima podmiruju isključivo troškove hrane i stanovanja, i jako malo novca im ostaje za ostale potrebštine. Prema njegovim rečima, paradoks predstavlja što se bez obzira na to, dosta novca izdvaja za duvan i alkohol.

Pročitajte i ovo...