Home VestiBiznis & Finansije Srbija sve zaduženija

Srbija sve zaduženija

by bifadmin

Ukupan spoljni dug Srbije do kraja godine premašiće 24 milijarde evra, što čini 77 odsto ukupno proizvedenog tokom godine, i svrstava nas u zonu visoko zaduženih zemalja. Preporuka MMF-a je da se dug u narednih pet godina svede na 66 odsto domaćeg proizvoda.

Sama država zadužena je za nešto više od deset milijardi evra i prema preporuci Međunarodnog monetarnog fonda dug privrede i države, narednih pet godina, trebalo bi smanjiti na podnošljivu, meru od 66 odsto domaćeg proizvoda.

Pre 30 godina, ona velika Jugoslavija bila je dužna 16 milijardi dolara. Danas samo Srbija, odnosno banke i preduzeća u njoj, duguju oko 24 milijarde evra. Dug države do kraja godine biće 10,8 milijardi evra, a preduzeća i banaka preko 15 milijardi, pa će 2011. poplavni talas zaduženja dostići vrh.

Kao što smo se nekad jadali nad Titovom politikom zaduživanja, tako smo danas sami krivi za to što će naša deca plaćati naše dugove. Prema proračunima, svako novorođenče u Srbiji duguje oko 1.000 dolara. Prema ekonomiji velikih brojeva, što ih bude više i dug će se rasoređivati ravnomernije, pa će i dug po stanovniku biti manji.

Da pored države, imamo još trošadžija, govore analitičari, tvrdnjama da velike rizike stvaraju banke i preduzeća, zbog svojih dugova. Oni se ne mogu ograničavati, a nad glavom nam stoji i manjak u spoljnotrgovinskoj razmeni koji se popunjava devizama iz inostranstva.

Pročitajte i ovo...