Home VestiBiznis & Finansije Akcije NIS-a na berzi

Akcije NIS-a na berzi

by bifadmin

Naftna industrija Srbije (NIS) podnosi zahtev za uvrštenje akcija na listu A Beogradske berze, a prema planu vlade Srbije, prvo trgovanje trebalo bi da počne u septembru.

Oko 4,8 miliona građana i zaposleni koji imaju akcije NIS-a, moći će da počnu da trguju njima. Vlasnicima akcija NIS-a, koji nemaju svog brokera, data je mogućnost da ih prodaju na šalterima Pošte Srbije bez provizije.

Kao većinski vlasnik NIS-a, ruski Gazpromneft je obavezan do 2. februara 2011. godine uputi javni poziv za otkup svojih akcija po minimalnoj ceni od 4,8 evra po akciji, što praktično znači da vrednost akcija neće padati ispod te cene.

Primarno tržište, odnosno A lista, predstavlja najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze na kom se kotiraju kompanije koje ispunjavaju stroge uslove u pogledu finansijskog izveštavanja i likvidnosti. Na A listi Beogradske burze trenutno se nalaze samo tri kompanije: Energoprojekt, Tigar i Sojaprotein.

Ruski Gazpromneft vlasnik je 51 odsto akcija NIS-a, dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 odsto akcija.

Preostale akcije, 19,1 odsto, nalaze se u rukama bivših i sadašnjih radnika kompanije kao i nekolicine pravnih i fizičkih lica koja su ove akcije stekle izvan berze dok je kompanija poslovala kao zatvoreno akcionarsko društvo.

Iako se po medijima u više navrata špekulisalo kako je veliki broj akcionara prodao akcije NIS-a mimo berze i da su u proces uključene brojne firme sa Kipra i drugih „egzotičnih“ ostrva, podaci iz Centralnog registra pokazuju da je trgovina akcijama NIS-a bila više nego skromna.U registar hartija od vrednosti upisano je 163.060.400 akcija NIS-a, nominalne vrednosti 500 dinara po akciji.

Pročitajte i ovo...