Home VestiBiznis & Finansije Crna Gora: Nelikvidna četvrtina preduzeća

Crna Gora: Nelikvidna četvrtina preduzeća

by bifadmin

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) krajem juna bilo je nelikvidno 13.195 preduzeća čija su ukupna dugovanja iznosila 210,6 miliona evra. U odnosu na prethodni mesec broj nelikvidnih preduzeća povećan je za jedan odsto, a ukupni dugovi za 0,67 odsto.

U neprekidnoj blokadi do jedne godine nalaze se računi 2.488 firmi, s dugom od 69,8 miliona evra ili 33,1 odsto, dok je duže od godinu bilo u blokadi 10.707 dužnika s iznosom od 140,7 miliona evra ili 66,84 odsto ukupnog iznosa. U crnogorskom Centralnom registru računa na kraju juna bilo je evidentirano 52.183 pravnih i fizičkih lica.

Inače, u Vladinoj analizi ekonomske politike za prvu polovinu godine navodi se da je rastu nelikvidnosti doprineo nedostatak kreditnih sredstava zbog uticaja finansijske krize, kao i veći porast međusobnih dugovanja preduzeća. U crnogorskoj Vladi veruju da će rešavanju problema nelikvidnosti doprineti aktivnosti Investiciono-razvojnog fonda kojim će se poboljšati nizak nivo kreditne aktivnosti banaka, kao i preusmeravanje kreditnih linija međunarodnih finansijskih organizacija za koje je država dala garancije, a banke nisu spremne da ih povuku zbog procene visokog rizika poslovanja.

Pročitajte i ovo...