Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska: Zemlje iz regiona potražuju tri milijarde evra

Hrvatska: Zemlje iz regiona potražuju tri milijarde evra

by bifadmin

Prema zahtevima i tužbama za povrat imovine koji stižu iz Slovenije, Srbije i BiH, od Hrvatske se potražuje imovina u vrednosti od oko tri milijarde evra.

Kako piše zagebački Večernji list. U Hrvatsku stiže sve više zahteva za povratkom imovine, a većina njih mogla bi dobiti sporove pred sudom. Tada bi većinu odšteta za mahom privatizovanu imovinu morala da isplati hrvatska država. Upućeni tvrde da hrvatske vlasti ne čine gotovo ništa na pregovorima i rešavanju pitanja te imovine.

Tužba JAT-a, koji tvrdi da je njegovom imovinom, vrednom 70 miliona evra, osnovana kompanija Croatia Airlines, vrlo bi lako mogla biti prihvaćena. Najnoviji zahtev za povrat imovine dolazi iz Slovenije – koparski advokat Daniel Starman, nekadašnji predsednik nadzornog odbora slovenačkog fonda za privatizaciju, utvrdio je da Hrvatska Sloveniji duguje još najmanje 140 miliona evra, i to bez kamata, „zaostalih“ nakon deobe železničke imovine. Udeo u železničkoj imovini traži i Srbija.

Uz Srpske željeznice, Naftna industrija Srbije potražuje 30 pumpi, odmarališta u Rovinju, Makarskoj, Hvaru i Braču, skladišta, poslovne prostore i udeo u Jadranskom naftovodu. Carnex traži skladište i lokale u Rijeci, Splitu i Zagrebu, imovinu popisuje i Genex, Inex, Simpo, Elektronska industrija Niš… BiH je prošle godine zapretila da će prijaviti Hrvatsku EU zbog kršenja sprovođenja Sporazuma o sukcesiji i nedopuštanja pristupa objektima u vrednosti oko 250 miliona evra na koje polaže pravo, navodi Večernji list.

Pročitajte i ovo...