Home VestiBiznis & Finansije ILO: Raste nezaposlenost mladih

ILO: Raste nezaposlenost mladih

by bifadmin

Izveštaj Međunarodne organizacije za rad (ILO) govori o „izgubljenoj generaciji“ mladih uzrasta između 15 i 24 godine koji ne mogu da se zaposle zbog ekonomske krize, a 90 odsto njih živi u zemljama u razvoju.

U jednom izveštaju UN-a objavljeni su podaci koji govore da je broj nezaposlenih mladih u svetu dostigao rekordno visok nivo i da se očekuje da će taj broj biti povećan do kraja godine.

Izveštaj, koji su sastavili zvaničnici Međunarodne organizacije za rad sadrži prognozu će u svetu bez posla do kraja godine biti 81 milion mladih ljudi, i upozorenje da to povećava opasnost od socijalne nestabilnosti velikih razmera.

Autori izveštaja su upozorili da je zato formirana „izgubljena generacija“ mladih u uzrastu između 15 i 24 godina koja nije našla svoje mesto na tržištu rada zbog ekonomske krize.

Stopa nezaposlenosti među mladima u svetu raste dva put brže od stope nezaposlenosti kod odraslih, a zemlje u razvoju su prve na udaru takvog trenda.

Broj nezaposlenih među omladinom u svetu dostigao ove godine najviši nivo od Drugog svetskog rata, i rastao je dvostruko brže nego u 2009.

Prema autorima ovog izveštaja, pripadnici današnje „izgubljene generacije“ mladih u svetu prestali su i da traže zaposlenje a izgledi da dođu do posla su im znatno umanjeni zbog globalne ekonomske krize.

Devedeset posto mladih, uzrasta između 15 i 24 godine, živi u zemljama u razvoju – a u ovom izveštaju UN-a se, od razvijenih, izdvajaju Letonija, Litvanija, Estonija i Španija kao zemlje koje su teže od ostalih pogođene porastom nezaposlosti među mladima.

Pročitajte i ovo...