Home VestiBiznis & Finansije Nemačka: Najveći privredni rast u poslednjih 20 godina

Nemačka: Najveći privredni rast u poslednjih 20 godina

by bifadmin

U ekonomski najturbulentnijem periodu u 21. veku, privredni rast Nemačke u drugom kvartalu ove godine iznosio je 2,2 odsto, što čini najveći privredni rast od ujedinjenja dve nemačke države pre 20 godina. Ovo može biti samo još jedan u nizu plusova ekonomske politike gospođe Merkel, koja je jedan od najvažnijih aktera u kreiranju novih ideja za ekonomski spas EU.

U situaciji kada ostale evropske države grcaju u dugovima i smanjuju broj zaposlenih i proizvodnju, neočekivano velikom povećanju društvenog bruto proizvoda Nemačke doprineo je pre svega porast izvoza od 8,2 odsto. Takođe, privatna potrošnja povećana je za 0,6 odsto. Javni izdaci porasli su za 0,4 procenta.

Značajan podsticaj rastu bio je i uspeh građevinske branše. Investicije u građevinarstvu porasle su u drugom kvartalu 2010. za 5,2 procenta a ukupne investicije nemačkih preduzeća za 4,4 odsto. Nemački institut za privredna istraživanja (DIW) danas je povećao prognozu privrednog rasta za ovu godinu na preko tri procenta sa 1,9 odsto. Kada se sumiraju godišnji, a ne kvartalni podaci, Nemačka privreda je u junu ove godine zabeležila rast izvoza od 29 odsto u odnosu na isti period lane. Zato nisu preterani hvalospevi Nemačkoj da je ponovo „ekonomski motor EU“.

Pročitajte i ovo...