Home VestiBiznis & Finansije SAD: Smanjenje vojnog budžeta

SAD: Smanjenje vojnog budžeta

by bifadmin

Američka vlada objavila je veliko smanjenje vojnog budžeta koje bi omogućilo uštedu od nekoliko milijardi dolara. SAD imaju najveći vojni budžet na svetu i samo tokom ove godine za tu namenu biće izdvojeno oko 700 milijardi dolara.

Ministar odbrane SAD, Robert Gejts, rekao je da će jedan od deset američkih komandnih štabova, onaj koji se bavi obukom svih rodova oružanih snaga u cilju zajedničkih akcija, biti ukinut.

Pentagon će sledeće godine smanjiti ugovore sa privatnim sektorom za deset odsto, a odlučio je i da ogranići ukupan broj generala i admirala u oružanim snagama.

Gejts je rekao da su ove uštede neophodne radi obnove oružanih snaga posle višegodišnjih ratova u Iraku i Avganistanu: „Zadatak pred nama nije da smanjimo visok nivo ulaganja u odbranu. Zadatak je da značajno smanjimo velika prekoračenja planiranih troškova, i da onda, tako dobijene uštedu usmerimo u poboljšanje strukture i u modernizaciju vojnih snaga. U tom smislu smo, od juna, počeli promene u četiri oblasti kako bi američke odbrambene institucije bile efikasnije kako bi obavljale ekonomičnije svoj posao“.

Gejts je prošlog marta rekao da želi da uštedi 100 milijardi dolara u narednih pet godina kako bi ih uložio u druge delove oružanih snaga uključujući borbene jedinice.

SAD imaju najveći vojni budžet na svetu i očekuje se da će Pentagon samo tokom ove godine potrošiti 700 milijardi dolara.

Pročitajte i ovo...