Home VestiBiznis & Finansije Smanjena industrijska proizvodnja u SAD i Kini

Smanjena industrijska proizvodnja u SAD i Kini

by bifadmin

Globalne procene industrijskog sektora koje je objavio Američki institut za menadžment, ukazuju da je obim industrijske proizvodnje smanjen u Sjedinjenim Državama i Kini, dok je rast zabeležen u Indiji i 16 zemalja evrozone.

Američki institut za menadžment ponude navodi da je industrijski indeks pao na 55,5 poena u julu sa 56,2 u junu. Sve vrednosti iznad 50 poena znače da industrijska proizvodnja raste, dok vrednosti ispod pedeset poena ukazuju na smanjenje obima proizvodnje.

U odvojenom istraživanju industrijske aktivnosti u Kini navodi se da je fabrička proizvodnja smanjena u junu po prvi put u 16 meseci. Banka HSBC sa sedištem u Londonu i kompanija za finansijske usluge Markit navode da je kineski menadžerski kupovni indeks ili PMI pao na 49,4 sa 50,4 poena u junu. HSBC i Markit navode da je industrijski sektor u Indiji zabeležio bolje rezultate u julu i dodaju da je veći rast pospešen novim narudžbinama. Indijski PMI je porastao na 57,6 poena sa 57,3 u junu.

U odvojenom izveštaju navodi se da je porast industrijske proizvodnje takodje zabeležen prošlog meseca u 16 zemalja evrozone, s tim da je Nemačka zabeležila najveći rast. Anketa Markita navodi da je PMI zemalja evro-zone porastao na 56,7 poena u julu u odnosu na 55,6 poena u junu.

Pročitajte i ovo...