Home VestiBiznis & Finansije Četvorogodišnjica Deltinog dobrovoljnog penzijskog fonda

Četvorogodišnjica Deltinog dobrovoljnog penzijskog fonda

by bifadmin

Prvi i najveći dobrovoljni penzijski fond u Srbiji, Delta Generali obeležio je četvrtu godinu poslovanja. Za četiri godine, imovina fonda uvećana je za više od deset puta i iznosi preko 2.2 milijarde dinara (21 milion evra), što čini skoro četvrtinu tržišta dobrovoljnih penzijskih fondova.

Od osnivanja Fond je ostvario prinos od 7.4% (15.2% u 2009. godini), i udario temelj svim ostalim dobrovoljnim fondovima na srpskom tržištu.

“Dobrovoljni penzijski fondovi kroz krizu prolaze znatno bolje od ostalih aktera na tržištu. Nažalost, usled psiholoških efekata koje je kriza donela, proces omasovljenja i snažnog rasta penzijskih fondova je usporen, ali se nadamo da će se ubrzati sa daljim buđenjem privrednog sektora i poboljšanjem životnog standarda naših građana. Raduje nas činjenica da je svest o neophodnosti štednje za starost kao i potreba za dopunom državne penzije probuđena i zato očekujemo stabilizaciju i dalji rast tržišta“ – izjavila je povodom četiri godine poslovanja Fonda Nataša Marjanović, direktor Delta Generali Dobrovoljnog Penzijskog Fonda.

Inače, dobrovoljni penzijski fondovi predstavljaju treći stub penzijskog osiguranja i omogućavaju građanima da štednjom u dugom vremenskom periodu obezbede sebi dodatne prihode u starosti. U uslovima neodrživosti državnog sistema obaveznog penzijskog osiguranja, gde jednog penzionera izdržava tek nešto više od jednog zaposlenog, kao i ekonomske krize koja utiče i na češće promene poslodavaca i masovnu nezaposlenost, dobrovoljni penzijski fondovi pružaju mogućnost ljudima da preduzmu inicijativu i obezbede sigurne prihode za „treće doba“.

Pročitajte i ovo...