Home VestiBiznis & Finansije EBRD nastavlja da investira u Srbiju

EBRD nastavlja da investira u Srbiju

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) od 2001. do danas u Srbiju je uložila 2,2 milijarde evra, od čega 1,9 milijardi evra kroz kredite, a 375 miliona evra u kapital kompanija i banaka.Hildegard Gacek, direktorka EBRD u Srbiji, kaže da EBRD namerava da nastavi da investira ovde.

Ona ističe da će se najviše ulagati u infrastrukturu, a naročito u železnicu, energetiku i energetsku efikasnost, poljoprivredu, petrohemiju i auto-industriju.

„Naš glavni fokus kao tranzicione banke jeste razvoj privatnog sektora. Očekujemo da se naš udeo u ukupnim investicijama u projektima privatnog sektora poveća narednih godina, ali nastavićemo da ulažemo i u odabrane infrastrukturne projekte, gde vidimo značajan uticaj na tranziciju“, napominje Gacek.

Iskustvo ulaganja u Srbiju u proteklih 10 godina ona je ocenila kao pozitivno, jer su mnogi strani ulagači bili uspešni i ostvarili visoke profite. Ipak, Srbija nije doživela kompletne reforme, i moraće još da radi na njima. Put u članstvo u EU, po njenim rečima, važan je zaširenje tržišta i konkurencije, popravljanje kvaliteta rukovođenja, zakona i institucija, kao i privlačenje svežeg kapitala i znanja iz inostranstva. Zato Gacek tvrdi:

„Ostaćemo aktivni u Srbiji duže vreme, čak i ako, ili kada, vaša zemlja postane kandidat za članstvo u EU, jer još ima značajnih reformi na kojima treba da se radi. Mi smo i dalje prisutni u zemljama koje su postale članice Evropske unije 2004. i 2007. godine, osim u Češkoj. Povećali smo ulaganje u ovim zemljama kao odgovor na ekonomsku krizu“.

Pročitajte i ovo...