Home VestiBiznis & Finansije Jačanje javnih nabavki u Srbiji

Jačanje javnih nabavki u Srbiji

by bifadmin

Projekat „Jačanje javnih nabavki u Srbiji” (JJNS) predstaljen je javnosti na konferenciji za novinare u Medija centru. U cilju unapređenja i reformi javnih nabavki u Srbiji, Evropska Komisija je odobrila podršku Vladi Republike Srbije, Upravi za javne nabavke, kroz IPA projekat koji će, tokom naredne dve godine, sprovoditi Asocijacija za lokalnu upravu Danske (LGDK).

Učesnici konferencije bili su Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji, Milica Delević, direktor Kancelarije za evropske integracije, Rene Nigard – Jensen, savetnik u Ambasadi Danske i Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke, koja je korisnik projekta.

Projekat treba da omogući Srbiji da uspostavi bolju kontrolu u oblasti javnih nabavki i da obezbedi ekonomičnije sprovođenje postupka. Od unapređenih javnih nabavki se očekuje da donesu značajne uštede, ali i da privuku strane investitore i kompanije u znatno većoj meri kada se budu primenjivale procedure usklađene sa onima koje postoje u EU.

„Značaj ovog projekta je veliki za Srbiju iz nekoliko razloga. Kao prvo, očekujemo da doprinese uspostavljanju bolje kontrole i lakšeg otkrivanja neregularnosti u postupcima javnih nabavki, što bi delovalo preventivno. Ono što je novina je što će se, po prvi put, izraditi „korupcijska mapa“ za Srbiju u oblasti javnih nabavki, kojom će se precizno utvrditi najrizičnija mesta u postupcima javnih nabavki (tzv. „sistem crvenih zastavica“), kao i načini za njihovo neutralisanje. S obzirom da je Danska jedna od zemalja koja je postigla vrhunske rezultate u suzbijanju korupcije, očekujemo da ćemo, u saradnji sa njima, uspeti da razvijemo efikasna rešenja – istakao je Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke.

„Drugo, projektom je predviđeno uvođenje nove, savremene organizacije službi za javne nabavke, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. Između ostalog, to podrazumeva jasno definisanu podelu odgovornosti između rukovodilaca i izvršilaca u postupcima javnih nabavki u kojoj će se tačno znati ko je za šta odgovoran.

Treće, projekat treba da osposobi zaposlene u Upravi za javne nabavke da primenjuju pravila nabavki (PraG) po kojima se koriste IPA fondovi Evropske unije. To će direktno doprineti da Srbija može u većoj meri da koristi evropske fondove koji su joj na raspolaganju, što je posebno važno u uslovima ekonomske krize, a istovremeno nedovoljnog korišćenja raspoloživih međunarodnih sredstava namenjenih za podršku EU intergracijama koje Srbija ima prava da koristi – zaključio je Predrag Jovanović.

Javne nabavke su našle su posebno mesto i u dokumentu „Nacionalni plan integracija“, koji je Vlada usvojila u decembru 2009. godine.

Pročitajte i ovo...