Home VestiBiznis & Finansije Novčana pomoć i za blizance

Novčana pomoć i za blizance

by bifadmin

Zbog nespretnih formulacija u gradskim propisima pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 20.000 dinara koju dodeljuje grad za prvorođeno dete do sada je imao samo prvi blizanac koji dođe na svet.

Međutim, ova nenamerna nepravda načinjena nespretnom birokratijom, biće ispravljena novom odlukom o finansijskoj podršci porodica sa decom, koja je u proceduri usvajanja i koja donosi još nekoliko novina iz ove oblasti. Rok za predaju zahteva za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć za prvorođeno dete biće produžen sa tri na šest meseci, da se ne bi desilo da neko ne stigne da pribavi i podnese potrebnu dokumentaciju ali je važna novina da će majke morati da imaju prebivalište na teritoriji Niša najmanje šest meseci, dok do sada to vremenski nije bilo ograničavano.

Takođe, biće ispravljena još jedna paradoskalna situacija pa će pakete za novorođenčad moći uskoro da dobiju i deca čiji roditelji imaju prebivalište u Nišu ali koja nisu rođena u Nišu jer se majka, sticajem okolnosti, porodila u drugom gradu.
– Iskustvo nam je ukazalo na određen propust u gradskim odlukama zbog kojih je povremeno dolazilo do neprijatnosti. Pravo na jednokratnu pomoć roditelji su do sada mogli da ostvare samo za prvog blizanca dok za drugo dete, koje je rođeno neki mint kasnije, nisu imali pravo budući da u gradskoj odluci striktno piše da se pomoć odnosi na prvorođeno dete. Kada roditelji dođu kod nas da se žale mi im to objasnimo, ali im nije pravo.

No, to će konačno biti promenjeno novom odlukom čiji je predlog usvojilo Gradsko veće i koja će se uskoro naći pred skupštinom, tako da će ovo pravo da ostvare sva deca rođena prilikom prvog porođaja – kaže za „Blic“ Ivan Nikolić, načelnik Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.
On kaže da sadašnjom odlukom pravo na paket imaju deca čiji roditelji imaju prebivalište u Nišu i upisana su u matičnu knjigu rođenih u Nišu ali da se dešavalo da podordilja ode na lečenje na VMA i da se tamo i porodi, pa kasnije ne može da ostvari pravo na paket za novorođenče sa garderobom i opremom za bebe jer dete nije upisano u nišku matičnu knjigu rođenih.
– I ovaj će propust biti otklonjen novom odlukom, ali će biti uvedeno novo pravilo da će majka morati da ima najmanje šest meseci boravište u Nišu, kako bi se izbegle zloupotrebe – kaže on. (Blic)

Pročitajte i ovo...