Home VestiBiznis & Finansije Srbija ima dovoljno ulja

Srbija ima dovoljno ulja

by bifadmin

Dok po prodavnicama gledamo ljude koji trpaju galone ulja u cegere, sekretar za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran izjavljuje da Srbija ima dovoljno hrane i ulja i da nema nikakve potrebe za stvaranjem zaliha u domaćinstvima, odnosno za kreiranjem veštačke nestašice.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije, Prostran je rekao da bi bila „agrarna tragedija“, ukoliko bi Srbija morala da u toj oblasti vodi restriktivnu politiku, jer ima dovoljno hrane i godišnje ostvaruje izvoz vredan „dve milijarde“.

On smatra da ima osnova za izvesnu korekciju cena, jer na svetskoj pijaci i sirovo ulje i sirovina suncokret ima visoku cenu. Međutim, Srbija ima dovoljno ulja, jer ove godine bi trebalo da imaza sedam do osam odsto više suncokreta nego lane, odnosno oko 400.000 tona.

Srbija bi imala i velike količine za izvoz, ali će krajem meseca statistika saopštiti izvesne korekcije u prinosima zbog kiša u avgustu i poplava, koje ne bi trebalo da ugroze domaće bilanse hrane, rekao je Prostran i dodao da PKS svakodnevno stižu zahtevi za uvozom hrane iz Srbije od susednih država.Ulja iz robnih rezervi ima za dva do tri meseca.

Pročitajte i ovo...