Home VestiBiznis & Finansije Javne nabavke bitne za članstvo u EU

Javne nabavke bitne za članstvo u EU

by bifadmin

Dobijanjem statusa kandidata za pridruživanje, Srbiji će biti dostupna još tri strukturna fonda EU, čije će korišćenje zavisiti i od ocene o sistemu javnih nabavki, izjavio direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Direktor Uprave za javne nabavke Srbije Predrag Jovanović izjavio je da očekuje da će u novom izveštaju Evropske komisije o napredovanju Srbije, javne nabavke dobiti bolju ocenu nego u izveštaju za prošlu godinu.

„U izveštajima Evropske komisije posebno poglavlje je posvećeno javnim nabavkama, što govori o značaju te oblasti za brzinu kojom Srbija napreduje u pridruživanju EU, a očigledna je i rešenost EU da pomogne Srbiji da otkloni nedostatke u sistemu javnih nabavki“, rekao je Jovanović.

Uprava za javne nabavke je, kako je dodao, za EU jedna od četiri državne institucije koje imaju najveću ulogu u ispunjavanju uslova za evrointegracije. Na tom spisku su, pored Uprave, ministarstva pravde, poljoprivrede i finansija.

Na portalu Uprave za javne nabavke na kome je oglašavanje besplatno, oglašeno je 20.000 javnih nabavki, čime su postignute uštede od osam miliona evra, jer je prosečan trošak oglašavanja nabavke u dnevnim novinama koštao oko 400 evra.

Pročitajte i ovo...