Home VestiBiznis & Finansije Terorizam: Somalija kao novi Avganistan

Terorizam: Somalija kao novi Avganistan

by bifadmin

Islamski ekstremisti u Somaliji uskoro će predstavljati veću terorističku pretnju od Avganistana, rekao je u Briselu generalni sekretar Interpola Ronald Nobl, i dodaoda je Interpol veoma zabrinut zbog ovakvog stanja stvari u Somaliji.

Naime, Somalija već dve decenije nema funkcionalnu vladu i rastrzana je dejstvima islamskih pobunjenika.Aktivnost islamističkog pokreta Al Šabab, povezanog sa Al Kaidom, izaziva sve veću zabrinutost međunarodnih organizacija, posebno pošto je taj pokret preuzeo odgovornost za napade u prestonici Ugande, Kampali, za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu kada je poginulo 76 ljudi.

„Geografski region koji bi zaista trebalo da zabrine svet je Somalija. Primećujemo sve više i više terorističkih aktvnosti u Somaliji. Sve se češće dešava da se američki državljani, koji su možda počeli tako što ih je trenirala Al Kaida i koji su se vratili u SAD, gde bi čovek pomislio da će se očistiti od naginjanja ka terorizmu, da ti američki državaljni odlaze u Somaliju i bave se terorističkim aktivnostima“, kaže Nobl.

„Dakle, mi verujemo da će za 5 do 10 godina Saomalija, i ti delovi Afrike, biti ono što je danas Avganistan“, zaključio je on.

Pročitajte i ovo...