Home VestiBiznis & Finansije Zašto su stambeni krediti nepovoljni

Zašto su stambeni krediti nepovoljni

by bifadmin

Stambeni krediti u Srbiji najnepovoljniji su u regionu i ne može se očekivati pad kamata.U prvih devet meseci ove godine, kod Nacionalne korporacije osigurano je 7.500 pozajmica, što je za trećinu više nego u istom periodu lane, a subvencionisanih kredita će ove godine biti dovoljno za sve koji ispunjavaju uslove, a sledeće možda i za one preko 45 godina.

Najjeftiniji su i dalje stambeni krediti koje subvencioniše država. U poslednjih pet godina, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita osigurala je više od dve milijarde evra.

Međutim,Kamatica piše da svako kouzme nesubvencionisani stambeni kredit na 20 ili 30 godina, vraća dva ili tri puta više novca nego što je vrednost kupljene nekretnine. Prema najnovijim podacima, kamate na stambene kredite su od 5,9 do 12 odsto, odnosno 8,5 odsto godišnje.

Bankari objašnjavaju da se uslovi poslovanja u Srbiji razlikuju od onih u regionu, zbog čega su različite kamatne stope.Mirko Španović iz Hipo Alpe Adria banke kaže da je u ovom trenutku najvažnije da dođe do potpune stabilizacije ekonomskih prilika, do spuštanja inflacije, baznih kamatnih stopa i do spuštanja stope rizika za kapital koji ulazi u Srbiju.

Mirko Španović iz Hipo Alpe Adria banke kaže da je u ovom trenutku najvažnije da dođe do potpune stabilizacije ekonomskih prilika do spuštanja inflacije, baznih kamatnih stopa i do spuštanja stope rizika za kapital koji ulazi u Srbiju.

„To su neki makro uslovi koji bi obezbedili da u dužem roku dođe do trajnog spuštanja kamatnih stopa na dugoročne kredite u Srbiji“, ističe Španović.

Veću konkurenciju na tržištu nekretnina i manje kamate omogućio bi Zakon o lizingu, koji imaju sve evropske zemlje, osim Albanije, Crne Gore i Srbije.

Pročitajte i ovo...