Home VestiBiznis & Finansije Dan i Bredstrit: Ubrzan oporavak srpske privrede

Dan i Bredstrit: Ubrzan oporavak srpske privrede

by bifadmin

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit ocenila je da je tempo oporavka srpske privrede ubrzan. Oporavak naše privrede zasnovan jena ekspanziji u sektorima transporta, finansijskog posredovanja, rudarstva i proizvodnje.

Za određivanje rejtinga D&B koristi sledeće pokazatelje: politički rizik, poslovni rizik, makroekonomski rizik i spoljni rizik, pri čemu je rizičnost podeljena u sedam nivoa a svaki nivo u četiri kvartala.

U novembarskom izveštaju Den i Bredstrit je zadržao Srbiji rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, navodi se u saopštenju bonitente kuće Rating, zastupnika D&B za Srbiju.

D&B u novom izveštaju ističe da su performanse Srbije u drugom kvartalu ove godine bile bolje od očekivanih ali i ukazuje da će sa opadanjem spoljne tražnje i rasta izvoza ključni faktori ekonomskog oporavka oslabiti u drugoj polovini godine.

Navodi se takođe da je značajan podsticaj domaće tražnje neizvestan zbog niskih plata, povećanih cena hrane i prevoza i samo blagog oporavka u dostupnosti kredita.

S druge strane, D&B kao pozitivno navodi to što je vlada, u okviru ekonomskog programa podržanog od strane MMF, već izvršila većinu politički osetljivih strukturnih reformi koje će pomoći jačanju srednjoročnih razvojnih planova.

D&B je u izveštaju o Srbiji izdvojio i sporazume o pomoći sa SAD koji će doprineti jačanju demokratskih institucija i poboljšanju konkurentnosti u zemlji, kao i ugovor o zajmu EBRD i Železnice Srbije za obnovu pruge duž Koridora 10.

EBRD takođe finansira izgradnju nove deonice aut oputa u Srbiji duž strateškog Koridora 10 i, kako je ocenio D&B, modernizacija saobraćajne infrastrukture doprineće olakšavanju trgovine i jačanju regionalne integracije Zapadnog Balkana.

Pročitajte i ovo...