Home VestiBiznis & Finansije Poljski psihijatri protiv zabrane pušenja

Poljski psihijatri protiv zabrane pušenja

by bifadmin

Sprski pušači se nadaju da će Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu biti ublažen vremenom, kada neko shvati kako je njihova produktivnost na poslu opala. Pošto nema naznaka tome da će ovde iko išta shvatiti, naišli smo na zanimljiv tekst u poljskim medijima – tamo psihijatri mole vlast da napravi izuzetak u zabrani pušenja i dozvoli njihovim pacijentima da puše makar u baštama psihijatrijskih bolnica.

Poslanik Saveza demokratske levice, inače psihijatar, Marek Balicki najavio je da će, ako vlada ne predloži izmenu zakona, to predložiti Sejmu poljskog parlamenta sam, kao poslaničku inicijativu.

„Nije sasvim jasno kako nikotin deluje na aktivnost mozga ali znamo da pacijenti oboleli od šizofrenije popuše mnogo više cigareta nego obični pušači“, upozorio je primarijus pshijatrijskog odeljenja bolnice u Torunju Aleksandar Araškjevič i dodao da je među šizofreničarima 90 odsto teških pušača.

„Park oko bolnice je ogroman. To da ne sme da se puši ni na komadiću travnjaka teško se objašnjava i zdravim ljudima a kamoli bolesnim“, kazao je direktor jedne psihijatrijske ustanove kraj Varšave Valdemar Giza.

Psihijatri se plaše da će se zbog zabrane pogoršati stanje njihovih pacijenata, ali i da će sve manje njih hteti na lečenje.

Poslanici Sejma, donjeg doma parlamenta, planirali su prvobitno da upravo za psihički obolele naprave izuzetak ili da daju mogućnost da pušenje odobri lekar, ali taj izuzetak pri usvajanju zakona ukinuli su senatori poljskog parlamenta.

Inače, ovaj poljski zakon koji je meta oštrih kritika, je mnogo manje represivan nego naš. Po izmenjenom pooštrenom zakonu o zaštiti zdravlja u Poljskoj više ne sme da se puši u bolnicama, školama, kulturnim institucijama, sportskim objektima i terenima, u javnom saobraćaju ali i bilo gde kuda slobodan pristup imaju deca, dakle ni u parkovima ni na plažama.

Restorani, kafići, pabovi su dobili izbor – oni manji su automatski nepušački, oni sa dve i više prostorija, mogu jednu da izoluju i adaptiraju za pušače. Na fakultetima, u hotelima i preduzećima pušači mogu da nađu utočište u posebnim pušionicama.

Pročitajte i ovo...