Home VestiBiznis & Finansije Banke i građani ravnopravniji

Banke i građani ravnopravniji

by bifadmin

Prema novom zakonu koji je pripremila NBS, građani će ubuduće imati ista prava kao i banke i lizing kompanije. Bankari time nisu zadovoljni, jer će imati previše posla i troškova, a malo prava.

Banke u Srbiji od naknade za vođenje računa, uplate, menjačkih poslova, izdavanje potvrda za obradu kredita ili prevremno vraćanje duga zarađuju više nego od kamata. Međutim, po novom Zakonu banke će morati da, u pisanoj formi, besplatno obaveštavaju klijente o stanju računa ili kredita najmanje jednom godišnje, da ne naplaćuju izveštaj iz Kreditnog biroa, ni gašenje kartice ili tekućeg računa. Provizija se neće plaćati za podizanje većih iznosa sa računa. Umanjuje se i naknada za obradu kredita na 0,5 do jedan odsto pozajmice. Kredit će se otplaćivati po kursu po kojem je i odobren. U roku od 14 dana može se odustati od odobrenog kredita, bez plaćanja penala. Za promenljive kamate mora biti precizno navedeno od čega zavise.Banke će sve ovo morati da primene i na već odobrene kredite koji, kada zakon stupi na snagu, budu u otplati.

Menja se i način oglašavanja. Reklame će morati da budu preciznije sa naglašenom efektivnom kamatom. Za kredite sa nula odsto kamate moraju da se navedu uslovi za takvu pozajmicu. Nepoštovanje zakona donosi kaznu od pola miliona dinara. Postoje dve vrste sankcija za nepoštovanje zakona – preuzimanje novčanih kazni od strane Narodne banke po prigovorima klijenata i prekršaje koji su sudski postupci. U Narodnoj banci obećavaju da će Skupštini dostaviti zakon na usvajanje do Nove godine, i da će bez obzira na primedbe biti sačuvana suština, a to znači da će njime prava građana i privrede biti izjednačena sa pravima banaka i drugih finansijskih institucija.

Pročitajte i ovo...