Home VestiBiznis & Finansije Beograd dobija socijalne stanove za raseljena lica

Beograd dobija socijalne stanove za raseljena lica

by bifadmin

Gradonačelnik Beograda, Komesar za izbeglice Republike Srbije, Gradski centar za socijalni rad i UNHCR potpisali su danas Memorandum o razumevanju za izgradnju objekta u okviru programa Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima koji finansira Biro za populacije, izbeglice i migracije vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je prvi projekat ove vrste namenjen izbeglicama i interno raseljenim licima koja borave na teritoriji opštine Beograd.Objekat od 20 stambenih jedinica za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Beogradu realizuje se u skladu sa Nacionalnom strategijom za rešavanje problema izbeglica i interno raseljenih lica. Projekat finansira Biro za populacije, izbeglice i migracije vlade Sjedinjenih Američkih Država, a sufinansira UNHCR.Do sada je ovaj koncept realizovan u 26 opština širom Srbije u kojima je izgrađeno ukupno 537 stambenih jedinica

Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme je oko 550.000USD. Projekat će sprovesti UNHCR i NVO Hauzing centar – Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih grupa uz podršku Humanitarnog fonda Ana i Vlade Divac.

Korisnici stanova na teritoriji grada Beograda imaće pravo korišćenja stanova dok god su u stanju socijalne potrebe. Porodica – domaćin zgrade živeće sa korisnicima i njena uloga će biti da bude veza između stanara i Gradskog centra za socijalni rad grada Beograda, te da im pruža potrebnu dodatnu pomoć.Trenutno na teritoriji opštine Beograd postoji sedam kolektivnih cenatara sa 780 korisnika, od kojih su 247 izbeglice a 533 interno raseljena lica sa Kosova.

Pročitajte i ovo...