Home VestiBiznis & Finansije Dežer: Iskoreniti korupciju u javnim nabavkama

Dežer: Iskoreniti korupciju u javnim nabavkama

by bifadmin

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensen Dežer upozorio je da je korupcija u Srbiji najveća u oblasti javnih nabavki čija vrednost na godišnjem nivou iznosi četiri milijarde evra, što je 15 odsto BDP.

Dežer je podsetio da je Srbija na 83. mestu po nivou korupcije od 180 zemalja, da je u Izveštaju EU o napretku u Srbiji za 2009. godinu istaknuto da je u oblasti javnih nabavki ostvaren mali napredak ali da nije bilo nekih velikih pozitivnih zbivanja.

On je naveo da oblast bezebednosti, koncesije, javno-privatnih partnerstava i javno komunalnih preduzeća u Srbiji nisu još dobro pokriveni zakonom o javnim nabavkama i da očekuje da se to u narednom periodu reši.

„Nećemo delovati kao policajci ali moramo da pomognemo vašoj zemlji da prođe kroz taj proces promena. Pravila koja važe za ovu oblast ne mogu se menjati svaki dan“ naglasio je Dežer.

On je ukazao da pored donošenja i sprovođenja zakona treba raditi na poboljšanju stručnosti zaposlenih u oblasti javnih nabavki, dok sudstvo i tužilaštvo moraju da budu u stanju da efikasno deluju u sferi javnih nabavki sprečavajući korupciju.

Pročitajte i ovo...