Home VestiBiznis & Finansije Evrozona: Rast BDP-a sledeće godine usporen

Evrozona: Rast BDP-a sledeće godine usporen

by bifadmin

Prognoze i analize predstavljene u „Prognozi za Evrozonu“ kompanije Ernst & Young kažu da iako je tokom većeg dela 2010. godine privreda zemalja Evrozone imala dobar učinak, sledeće godine očekuje se usporavanje, sa tempom rasta BDP od samo 1,4%.

Prema zimskom izdanju „Prognoze za Evrozonu“, koju ova firma objavljuje kvartalno, očekuje se veoma neujednačena dinamika privrednog rasta u 16 zemalja članica Evrozone. Imajući u vidu rizik mogućeg smanjenja privredne aktivnosti, Evropska centralna banka treba da bude spremna da sprovede dodatne opsežne mere kako bi podržala evropsku privredu u slučaju nove krize.

Rast BDP-a u Evrozoni u 2010. godini procenjuje se na 1,7%, što unekoliko premašuje očekivanja iz ranijih ovogodišnjih izdanja „Prognoze za Evrozonu“. Međutim, analiza strukture rasta ne daje mnogo prostora za spokojstvo. Tokom ove godine, 80% rasta bilo je uslovljeno obnavljanjem rezervi, ali po svojoj prirodi ova dinamika je privremena i postepeno će nestati. Ključni faktor usporavanja privredne aktivnosti u 2011. godini biće fiskalna pooštravanja koja će, po proceni Ernst & Young-a, iznositi više od 1% BDP-a Evrozone.

Mari Diron, glavna ekonomska savetnica Ernst & Young-a u projektu „Prognoza za Evrozonu“, kaže: „Evrozona će verovatno postepeno izaći iz ove krize. Međutim, čak i u takvom optimističkom scenariju, rast se umnogome oslanja na severne zemlje regiona. Jaz između severa i juga neizbežno će se povećavati. Štaviše, svaka nova epizoda nestabilnosti na finansijskim tržištima povećava mogućnost realizacije mnogo gorih scenarija.“

Pročitajte i ovo...