Home VestiBiznis & Finansije Oporavak privrede uprkos većoj inflaciji

Oporavak privrede uprkos većoj inflaciji

by bifadmin

Srbija je druga u regionu po brzini oporavka sudeći po rastu BDP-a, iako je u njoj stopa siromaštva sve veća. Sa inflacijom od 11 odsto, ali i pozitivnim trendom povećanja izvoza završićemo 2010. godinu — samo su neki od zaključaka sa današnje promocije najnovijeg Kvartalnog monitora.

Ministarka finansija Diana Dragutinović ocenila je da su rebalans budžeta, kao i izrada budžeta za narednu godinu pozitivno ocenjeni u okviru šeste revizije stend-baj aranžmana sa MMF-om. „Deficit budžeta je na kraju trećeg kvartala iznosio 89 milijardi dinara, umesto predviđenih 109 milijardi, a povećanje rashoda posledica dogovorenih akcija, poput jednokratnih pomoći penzionerima i lokalnim samoupravama. Što se budžeta za narednu godinu tiče, deficit ne bi trebalo da pređe 4,1 odsto BDP-a, koliko bi otprilike trebalo da iznose i planirana ulaganja u kapitalne investice, a pre svega koridor 10. Očekujemo značajno prilive od poreza, a najviše od akciza i poreza na zarade“, istakla je ministarka Dragutinović.

Ekonomski analitičar dr Jurij Bajec ističe da država mora da drži pod kontrolom javnu potrošnju, ali da će i do opravdanog poskupljenja cena usluga najverovatnije doći tek krajem grejne sezone, jer bi trebalo voditi računa o ionako smaanjenom standardu građana. „Ozbiljnije smanjenje rasta cena i obuzdavanje inflacije očekujem u drugoj polovini 2011. godine, iako mislim da država neće uspeti da održi planiranu stopu inflacije.“, rekao je Bajec.

Planirano odmrzavanje plata i penzija od januara meseca biće limitirano na dva odsto, a transfer stedstava lokalnim samoupravama biće povećan za 25 odsto, dok će subvencije ostati zamrznute na nivou iz ove godine. Ipak, najpozitivniji pokazatelj je povećanje izvoza za 21 odsto i uvoza od samo osam odsto, u odnosu na 2009. godinu, što je trend koga bi se trebalo držati i narednih godina, ako želimo da rebalansiramo domaću privredu ka izvozu i povećanoj štednji.

Pročitajte i ovo...