Home VestiBiznis & Finansije Rekordno visoke cene hrane

Rekordno visoke cene hrane

by bifadmin

Cene pšenice, kukuruza i soje na referentnim svetskim tržištima tokom prošle nedelje približile su se apsolutnim cenovnim maksimumima, zabeleženim još krajem 2007. i u prvoj polovini 2008. godine, saopštila je danas novosadska Produktna berza.

Takva situacija na tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda prouzrokovala je najvišu vrednost indeksa korpe 55 prehrambenih proizvoda koju su ustanovile UN, što znači da se svet danas hrani najskupljom hranom u novijoj istoriji. Zato cene hrane i u Srbiji skaču.

Ukupan promet na Produktnoj berzi u periodu od 24. do 28. januara iznosio je 1.795 tona, što je manje za 43,38 procenata nego sedam dana ranije, dok je finasijska vrednost prometa iznosila 53,7 miliona dinara, odnosno 27,71 odsto manje.

Na Produktnoj berzi ocenjuju da je pšenica danas jedna od najdeficitarnijih roba na svetskom tržištu, a nemiri u Egiptu, koja je najveći uvoznik pšenice, dodatno destabilizuju tržište. U Srbiji je istovremeno, u odsustvu mehanizma za zaštitu od prekomernog izvoza, „nervoza sve prisutnija“.

Berzanski indeks PRODEDž je na kraju nedeljnog trgovanja imao vrednost od 231,57 indeksnih poena, što je za 2,61 poena veća vrednost nego poslednjeg dana trgovanja sedam dana ranije.Svoj istorijski maksimum PRODEDž je dostigao u utorak, 25. januara, kada je iznosio 231,77 indeksnih poena.

Pročitajte i ovo...