Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Hrana skuplja, plate iste

Srbija: Hrana skuplja, plate iste

by bifadmin

Većina namirnica je poskupela od februara prošle godine za oko 10,7 odsto, a najveće povećanje je kod jestivog ulja, mleka, sira i jaja, ali i hleba i žitarica.Mesečna primanja, nažalost, ne prate taj rast.

Istu količinu namirnica, koju je kupovao prošlog februara, srpski potrošač sada plaća u proseku za trećinu skuplje.Sveže meso, hleb, brašno, mleko i jogurt, krompir, jabuke, za godinu dana poskupeli su 15 do 30, a ulje do čak 70 odsto.

Talas poskupljenja je najviše pogodio prosečna domaćinstva, koja samo za hranu izdvajaju više od 40 odsto mesečnih prihoda. Dok su cene hrane ranije bile na nivou 64 odsto proseka Evropske unije, one su sada premašile 70 procenata. A pojedine namirnice, koje se svakodnevno nalaze u korpi, već su dostigle evropski nivo cena.

„U poslednjih godinu dana nema namirnice koja nije poskupela, a nevolja je utoliko veća što je uglavnom reč o dnevnopotrošnim proizvodima, na kojima je nemoguće štedeti“, kažu u Pokretu potrošača i dodaju da su hleb, mleko, ulje, šećer, kafa, krompir, jabuke – samo neki od artikala čije su cene drastično uvećane, pa i udvostručene. Zato, uorganizacijama za zaštitu potrošača tvrde da smo zbog talasa poskupljenja do 50 odsto siromašniji nego pre godinu dana.

Pročitajte i ovo...