Home VestiBiznis & Finansije Stara cena struje za male potrošače

Stara cena struje za male potrošače

by bifadmin

Struja će poskupeti 1. marta i za domaćinstva biće skuplja za 13,6 odsto, dok će u privredi računi biti viši za 15 odsto. Međutim, više cene neće važiti za domaćinstva čija je prosečna potrošnja do 350 kilovat-časova, a kojih je, prema procenama, blizu milion i po.

Odnosno, država će dati Elektroprivredi preporuku da se poskupljenje ne odnosi na građane koji mesečno potroše do 350 kilovat-časova.Otprilike će struju po starom cenovniku plaćati svi oni čiji su mesečni računi za utrošak električne energije oko 2.000 dinara. U Vladi računaju da u ovoj kategoriji ima najviše penzionera i ostalih, siromašnijih kategorija stanovništva.

Nažalost, oni koji struju koriste za grejanje, već narednog meseca moraće da računaju na značajno uvećane račune. Veliki broj ovakvih potrošača prelazi u „crvenu zonu“, jer tokom zime mesečno potroše i više od 1.800 kilovat-časova struje za grejanje domova od 60 kvadratnih metara. Računica pokazuje da bi njima računi, koji su dosad iznosili oko 6.000 dinara, mogli da budu veći i za blizu 1.000 dinara.

Prema tvrdnji predsednika Saveza ekonomista Srbije Dragana Đuričina, povećanje cena struje biće šok i za stanovništvo i za privredu, ali EPS mora da započne profitablino poslovanje kako bi imao dovoljno novca za ulaganje u razvoj.

Plan poslovanja EPS-a predviđa da struja do 2013. trebalo bi da bude viša za čak 60 odsto od postojeće. U EPS-u smatraju da nadležni treba da odluče da li će struja do 2013. poskupeti tri puta po 20 odsto ili odjednom 60 odsto.

Pročitajte i ovo...