Home VestiBiznis & Finansije Ušteda do 100 evra na plaćanju računa

Ušteda do 100 evra na plaćanju računa

by bifadmin

Iako ne predstavljaju osnovni bankarski posao, realizacija gotovinskih uplata građanasu jedna od najčešće korišćenih usluga poslovnih banaka.Naknade banaka za ovu uslugu su relativno niske,međutim, primetna je značajna fluktuacija cena tih usluga kod većeg broja poslovnih banaka. Zato jepotrebno obratiti pažnju kod izbora banke u kojoj ćete izvršiti uplate ove vrste.

Kamatica piše danajniže tarife trenutno imaju Poštanskaštedionica, Hypo-alpe-adria banka, Piraeus banka, KBC banka i Čačanska banka. Najvišetarife u ovom trenutku naplaćuju OTP banka i Alpha banka.Raspon minimalnih provizija se kreće od 20 do neverovatnih 150 dinara. Rasponmaksimalnih se kreće od 660 dinara do čak 10.000 dinara (skoro 20 puta više). Procentualnenaknade se uglavnom kreću u rasponu od 0,5 do 1%.

Sa visokim minimalnim provizijama pri gotovinskim uplatama banke najčešće svoje klijenteusmeravaju ka elektronskom bankarstvu gde su provizije daleko niže a negde čak i besplatneuz plaćeno održavanje računa sa uključenim elektronskim bankarstvom.Rizici najvećeg gubitka su kod maksimalnih provizija za realizaciju uplata, a one sepojavljuju uglavnom kod uplata školarina, kupovine automobila ili nekog drugog trajnogpotrošnog dobra, uplate zaostalih dugovanja i sl. Npr. greška u izboru banke za uplatu u visiniod preko milion dinara može koštati uplatioca i preko 9.000 dinara.

Rizici gubitaka zbog greške su prisutni i kod minimalnih provizija, posebno ako se ima uvidu da mesečno samo za plaćanje režijskih računa građani obavljaju 5 ovakvih transakcija.Rizik greške u ovom slučaju nosi oko 650 dinara gubitka mesečno, što na godišnjem nivouproizvodi gubitak od 7.800 dinara.

Najveće uštede se ostvaruju korišćenjem elektronskog bankarstva, gde poslovne bankeuglavnom umanjuju uobičajene tarife za 10-20%, a pojedine čak i ne naplaćuju elektronskiispostavljene naloge, jer troškove nadoknađuju iz cene paketa tekućeg računa ili mesečnenaknade za korišćenje elektronskog bankarstva. Sem ovih povoljnosti, elektronsko bankarstvovam donosi i niz drugih prednosti – uplate mogu da se vrše u bilo koje vreme, nemauobičajenog čekanja u redovima, niti odlaska u poslovnicu banke.

Trajni nalog je alternativa korišćenju elektronskog bankarstva i podrazumeva uobičajenirežijski troškovi klijenta banke plaćaju svakog meseca od strane poslovne banke povlačenjemsredstava sa računa klijenta. Klijentu se mesečno naplaćuje naknada za korišćenjeusluge trajnog naloga, ali je ona dosta niža nego zbir naknada za plaćanje svakog računapojedinačno. Klijent u ovom slučaju sklapa ugovor sa bankom i jedino vodi računa o tome dana svom računu ima dovoljno sredstava da se plate svi računi.

Pročitajte i ovo...