Home VestiBiznis & Finansije Korupcija u Kini i Indiji

Korupcija u Kini i Indiji

by bifadmin

Dve vodeće azijske ekonomije, Kinu i Indiju, trenutno potresaju veliki korupcionaški skandali u koje su umešani i kadrovi na visokim položajima. Najpre je u Kini na svetlost dana izašla afera ministra železnica Lju Džiđuna i famoznih „četiri odsto” koje je navodno uzimao od svih investicija u ovoj oblasti, dok se za finansijske malverzacije u Indiji tereti niko drugi do šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Protiv Ljua je pokrenuta istraga na osnovu optužbi da je primio više od 122 miliona dolara mita za davanje poslova na realizaciji ogromnih građevinskih projekata na železnicama širom zemlje. On je na ministarsko mesto došao 2003, a investicije u razvoj železničkog saobraćaja su samo u toku prošle godine prešle 80 milijardi dolara.Oni koji su „poslovali” sa Ljuom za kineske medije su izjavili da je ministar imao svoju tarifu za parafiranje poslova. „Reket” je iznosio četiri odsto vrednosti posla. U zemlji velikoj poput Kine ovo može biti dosta para, jer samo ove godine je za modernizaciju železnice odvojeno 106 milijardi dolara.

Indija poslednjih meseci puni novinske strane otkrivenim korupcionaškim skandalima, vezanim za sportske igre Komonvelta koje su prošle godine održane u Nju Delhiju, prodaju licenci za mobilnu telefoniju u bescenje, i sl. Međutim, nečuveni skandal izazvao je šef Agencije za borbu protiv korupcije, sada optužen za korupciju.Pi Džej Tomas je naime podneo ostavku nakon što je Vrhovni sud izneo mišljenje da je neprikladan za rukovodeći položaj u Agenciji zbog toga što su u javnost dospele optužbe za koje se tereti još od 1992. godine. U to vreme je, navodno, dok je bio jedan od vodećih službenika u južnoj državi Kerali, bio upleten u malverzacije oko uvoza palminog ulja.

Pročitajte i ovo...