Home VestiBiznis & Finansije Turizam: Srbija na začelju evropskih zemalja

Turizam: Srbija na začelju evropskih zemalja

by bifadmin

Istraživanje koje je sproveo Svetski ekonomski forum o konkurentnosti svetskih i evropskih zemalja kada su u pitanju turizam i putovanja, svrstao je Srbiju na začelje liste zemalja Evrope, tačnije na 38. poziciju od 42 zemlje.Od evropskih zemalja od Srbije su slabije pozicionirane samo Ukrajina (39), Jermenija (40), Bosna i Hercegovina (41) i Moldavija (42).

Zbir svih uslova koji su razmatrani pokazao je da je Švajcarska najkonkurentnija, a posle nje Nemačka i Francuska. Ocenjivani su održivost životne sredine, propisi, bezbednost, zdravlje i higijena, infrastruktura avionskog i drumskog saobraćaja, kulturni i prirodni resursi, obrazovanje i obučenost kadrova, sposobnost radne snage, afiniteti za turizam i putovanja i drugi kriterijumi, a za pojedine, izvor nije bio samo Svetski ekonomski forum.

Kada je u pitanju Srbija, rezultat pokazuje da naša država nije baš zainteresovana da ulaže u turizam, stanje puteva nam se takođe nalazi u začelju tabele, a među loše ocenjenim stavkama su kvalitet lučke infrastrukture, obučenost kadrova, obim i efekti oporezivanja u T&T industriji, cene u hotelima, kvalitet prirodne sredine, sprovođenje kriterijuma zaštite životne sredine i drugi. Istraživanje je pokazalo da je Srbija među prvih 50 zemalja po konkurentnosti kada je u pitanju vreme potrebno za pokretanje biznisa, zdravlje i higijena, paritet kupovne moći, cene aerodromskih taksi, stadioni, prisustvo velikih rentakar kompanija… Ono što naročito nije dobro jeste što je naša zemlja 22. na listi kada su u pitanju saobraćajne nesreće.

Ocene

zdravlje i higijena 41

turistička infrastruktura 49

kulturni resursi 59

infrastruktura internet i telefonskih veza 62

bezbednost 66

afiniteti za putovanja i turizam 66

zakoni i propisi 68

ljudski resursi 76

obrazovanje i obuka 82

infrastruktura avio-saobraćaja 111

infrastruktura drumskog saobraćaja 115

konkurentnost cena u T&T 118

prirodni resursi 123

održivost životne sredine 124

Pročitajte i ovo...