Home VestiBiznis & Finansije Dve trećine građevinskih firmi nelikvidno

Dve trećine građevinskih firmi nelikvidno

by bifadmin

Dve trećine građevinskih firmi u Srbiji je nelikvidno i većina nema uslove da učestvuje čak ni u državnim projektima poput izgradnje stanova na mestu Kasarne “4. juli” na Banjici, kažu u Privrednoj komori Srbije.Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić, pak smatra da će ova godina biti mnogo bolja za sektor građevine.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da su i u 2010. građevinske firme sa profitima bile retkost i najčešće su vezane za poslove u inostranstvu i na izgradnji puteva.

Gubitke u 2010. zabeležili su nekadašnji giganti “Trudbenik” (113,96 miliona dinara) i “Partizanski put” (676,89 miliona dinara) dok je jedno od najuspešnijih preduzeća “Putevi Užice” smanjilo svoj neto dobitak za oko 44 miliona dinara u odnosu na 2009. U “Energoprojektu” su nedavno izašli sa podacima po kojima je neto dobit za 2010. iznosila 639,16 miliona dinara, ali deo kompanije koji se bavi građevinom je godinu završio u minusu.

Gubitku u građevini je doprineo manjak investicija, a najveći projekti su urađeni van granica Srbije, rekao je za “Blic” Vladimir Milovanović. generalni direktor “Energoprojekta”.

Osim krize i manjka investicija građevinske firme muči otplata kredita koje su podizale do 2008.za mehanizaciju i opremu, a sada ne mogu da ih vraćaju jer su pozajmice veoma skupe. „Država odmah naplaćuje PDV, a građevinskim firmama se s plaćanjem kasni i po nekoliko godina. Pogotovo je država neuredan platiša“, smatra Aca Popović, savetnik u Privrednoj komori za građevinu. Zato PKS predlaže bar odlaganje plaćanja PDV-a kao meru za oživljavanje građevinskog sektora.

Međutim predstavnici države kažu da je kroz program vanredne pomoći građevinskoj industriji u uslovima svetske ekonomske krize odobrena realizacija 241 projekta za koje će biti izdvojeno 18 milijardi dinara. Odobren je 121 projekat iz Srbije, 110 iz Vojvodine i 10 iz Beograda.

Pročitajte i ovo...