Home VestiBiznis & Finansije Rast inflacije u Evrozoni

Rast inflacije u Evrozoni

by bifadmin

Statistička agencija Evropske unije, Evrostat, saopštila je da su potrošačke cene u evrozoni u martu bile 2,6 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine.

To je najveća stopa još od oktobra 2008. i značajno je veća od cilja Evropske centralne banke od „blizu, ali ispod dva odsto“.Stopa inflacije u 17 zemalja koje kao valutu koriste evro porasla je u martu na najviši nivo u poslednje dve i po godine, pokazali su zvanični podaci.

Rast stope inflacije u evrozoni nije bio očekivan, budući da su analitičari prognozirali da će se ona zadržati na nivou od 2,4 odsto. Ovo je međutim“preliminarna“ Evrostatova procena inflacije, pa će razlozi za njen rast biti objavljeni u aprilu. Ekonomisti ipak procenjuju da su za povećanje odgovorni rastući troškovi energenata i hrane.

Zvaničnici ECB, uključujući njenog predsednika Žan-Kloda Trišea, u poslednjih mesec dana su više puta upozoravali na rastuću inflaciju i nagoveštavali da će na sledećem sastanku te institucije, 7. aprila, ključna kamatna stopa biti povećana sa trenutnog rekordno niskog nivoa od jedan odsto.

Pročitajte i ovo...