Home VestiBiznis & Finansije Sakupljači papira pune budžet države milionima evra

Sakupljači papira pune budžet države milionima evra

by bifadmin

Prodajom sekundarnih sirovina u budžet Republike Srbije samo prošle godine slilo se 50 miliona evra. Gotovo 95 odsto svih prikupljenih sekundarnih sirovina u zemlji prikupe upravo ulični sakupljači kojih u Srbiji ima oko 40.000.

Nedavno osnovani sindikat sakupljača sekundarnih sirovina, koji ima oko 500 članova i prvi je te vrste u Evropi, zatražiće priznavanje njihovog zanimanja, što će im omogućiti regulisanje penzionog i zdravstvenog osiguranja.Ovaj sindikat takođe će tražiti kontrolu cena sekundarnih sirovina, ograničavanje izvoza istih koji je na godišnjem nivou oko 150 miliona evra, i uključivanje sakupljača u proces reciklaže, kaže za „Blic” Šaban Salijević, predsednik sindikata.

Uloga uličnih sakupljača sirovina mogla bi da bude posebno značajna u sferi reciklaže, koja kod nas još nije na nivou razvijenih zemalja, jer se u Srbiji reciklira tek šest do osam odsto otpada, dok se taj procenat u Nemačkoj kreće između 30 i 40 odsto, a u Japanu između 80 i 90 odsto.

Među sakupljačima sirovina ima i zaposlenih i nezaposlenih, raznih godina. Za neke je ovo porodični biznis. Najviše se sakuplja papir, koji se potom slaže i kasnije razvozi firmama za recikliranje. Bitno je odakle se uzima papir jer jeprema novom Zakonu o upravljanju otpadom, npr. uzimanje kartona iz kontejnera krađa – oni su vlasništvo „Gradske čistoće“.

Poznati gradski „sakupljači papira“ bili su čak inspiracija umetnicima, pa tako o njihovom životu možemo saznati i iz dokumentarca Borisa Mitića Pretty Diana.

Pročitajte i ovo...