Home VestiBiznis & Finansije Svakog dana dug države veći za 333.000 evra

Svakog dana dug države veći za 333.000 evra

by bifadmin

Samo u toku marta, svakoga dana je za 333.000 evra uvećavan javni dug države, pa su sada ukupna dugovanja dostigla iznos od 12,69 milijardi evra. Mirko Cvetković je u Vašingtonu ipak dogovorio novi četvorogodišnji kreditni aranžman od 800 miliona dolara.

Još pet procenata deli nas od granice prezaduženosti koju predviđa Zakon o budžetskom sistemu, jer sada naš dug čini 39,8 odsto bruto domaćeg proizvoda. Kamate rastu veoma brzo, pa su troškovi istih u 2008. godini bili 16,5 milijardi dinara a sada su 55 milijardi. Sve to zbogdepresijacije dinara i uzimanja novih i skupljih kredita radi otplate starih, jeftinijih dugova.

Uprkos tome što nam je odobren novi kredit od strane Svetske banke, mi ni stare ne uspevamo da iskoristimo, i to uglavnom zbog komplikovanih procedura. Međutim, od ovog, jedna polovina namenjena je krpljenju budžetske rupe, a druga projektima iz oblasti malih i srednjih preduzeća, infrastrukture, energetske efikasnosti…

Ekonomisti kažu da je ovo zaduživanje nužnost, jer bi u suprotnom Srbija bila neto finansijer Svetske banke, odnosno ovoj svetskoj razvojnoj instituciji vraćala bi više novca nego što bi od nje uzimala. Jer, u rasponu od 2011. do 2014. godine naša zemlja mora da vrati 900 miliona dolara duga, što znači da ćemo i sa 800 miliona dolara novog zaduženja morati da doplatimo još sto da bismo bili na nuli.

Pročitajte i ovo...