Home VestiBiznis & Finansije Održana panel diskusija o zaštiti podataka o ličnosti

Održana panel diskusija o zaštiti podataka o ličnosti

by bifadmin

Juče je održana panel diskusija povodom Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Govorili su Aleksandar Resanović, zamenik Poverenika za informacije od javnog značaja, Marinko Radić, generalni sekretar Poverenika i Slobodan Kremnjak, advokat.

Iako je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL) usvojen u oktobru 2008. godine, zaštita ličnih podataka u Srbiji još uvek predstavlja nov koncept, uz primetan nedostatak tehničkih znanja i kapaciteta u ovoj oblasti, kao i odsustvo iskustava u vezi sa primenom novih institucionalnih zahteva ustanovljenih Zakonom.

Na panel diskusiji je istaknuto da iako se zaštita podataka o ličnosti u zakonodavstvu pojavljuje od sedamdesetih godina prošlog veka u Srbiji je tek 1998. donet zakon, ali nije zabeležen ni jedan slučaj primene. 2008. donet je aktuelni zakon i na osnovu njega pojedinac ima pravo da ne bude maltretiran i ugrožavan kao i da bude obavešten kad, ko i kako vodi ikakvu evidenciju o njemu. Istaknuto je da se pre svega odnosi na brisanje, obradu i ažuriranje podataka.

Istaknuto je da je ovo osnovni zakon i da se očekuje od drugih zakona da razrade njegove odredbe. Istaknuto je i niz kritika na sam tekst zakona jer u njemu postoji dosta neusaglašenosti sa ratifikovanim međunarodnim aktima i Ustavom, kao i propuštanje uređenja nekih oblasti, kao npr. video nadzora, biometrijskih podataka itd. Takođe, učestnici su izneli da Zakon nije usklađen ni sa SSP-om.

Posebno je napomenuto da podaci nsu samo u digitalnom obliku, već su često i u papirnoj formi koja je često rasuta po kancelarijama i nezaštićena, što pokazuju predstavljena iskustva Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja.

Osnovno načelo ovog zakona je da je potreban pristanak lica ili zakonski osnov za obradu podataka. Takođe, neka od osnovnih načela su i pravo na obaveštavanje, na dostupnost kopija podataka, dobunu, brisanje i obustavu obrade podataka.

Takođe, predviđena je i žalba Povereniku.

Pročitajte i ovo...