Home VestiBiznis & Finansije Savet stranih investitora: Srbija mora konzistentnije sprovoditi zakone

Savet stranih investitora: Srbija mora konzistentnije sprovoditi zakone

by bifadmin

Savet stranih investitora u Srbiji organizovao je drugu po redu ,,Reality Check” konferenciju sa ciljem da u razgovoru sa najvišim državnim zvaničnicima razmotri ključna pitanja značajna za unapređenje poslovnog okruženja. U otvorenom dijalogu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, ministrom za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojšom Ćirićem, ministrom za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliverom Dulićem i ambasadorom Evropske unije u Srbiji Vensan Dežerom, predstavnici Saveta stranih investitora razmenili su mišljenja na temu kako povećati predvidljivost i kako srpsko tržište učiniti privlačnijim za investiranje.

Predsednik Saveta stranih Investitora Ćel-Morten Jonsen je istakao da vođenje obazrive monetarne i fiskalne politike zajedno sa kontinuiranim radom na olakšavanju poslovanja predstavljaju osnove za stvaranje održive ekonomije. On je naveo da je uspostavljanje političkog konsenzusa o značaju dobrog poslovnog okruženja od ključne važnosti za dugoročnu perspektivu srpskog tržišta.

Dalja harmonizacija srpskih propisa sa standardima Evropske unije kao i konzistentno sprovođenje zakona su posebno istaknuti tokom konferencije. Između ostalog, učesnici su razgovarali o merama u oblastima izvršenja sudskih odluka, rada i zapošljavanja, prostornog planiranja i izgradnje, trgovine i zaštite konkurencije. Pored toga, zaključeno je da bi transparentnija i konzistentnija primena poreskih politika doprinela većoj sigurnosti tržišta i imala pozitivan uticaj na ekonomiju.

Pročitajte i ovo...