Home VestiBiznis & Finansije Srpska prosečna plata manja od hrvatskog minimalca

Srpska prosečna plata manja od hrvatskog minimalca

by bifadmin

Prosečna martovska zarada u Srbiji bila je 353 evra i među najnižima je u Evropi i regionu, manja je i od minimalne plate u Hrvatskoj, koja je 385 evra. Radnici u našoj zemlji imaju veće plate jedino kada se porede s Makedonijom.

Zaposleni u Sloveniji imaju najveće plate, a ispred Srbije su i Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. Kao što se razlikuju plate, tako se razlikuju i sektori koji su najplaćeniji. U Srbiji su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveće plate u martu primili zaposleni u eksploataciji nafte i gasa – čak 99.021 dinar, dok su najniže bile u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj delatnosti – 10.689 dinara. U Hrvatskoj su najveću platu imali zaposleni u marketingu i istraživanju tržišta, oko 1.360 evra, dok su najmanje primili radnici u prerađivačkoj industriji – 385 evra. O razlici u platama govori i podatak da Slovenac za jednu prosečnu platu mesečno može da kupi 1.123 kilograma šećera, a Beograđanin svega 333 kilograma.

U anonimnoj anketi u kojoj je učestvovalo više hiljada ljudi iz Srbije, Slovačke, Mađarske, Češke i BiH pokazalo se da su najplaćeniji finansijski direktori, revizori i brend menadžeri, a najmanje radnici u metalskoj industriji, krojači i zaposleni na kasi. Istraživanje je sproveo sajt poslovi.infostud.com i tako ponudio mogućnost zaposlenima u Srbiji da uporede koliko su plaćeni u odnosu na kolege u pojedinim zemljama regiona i Evropske unije. I ipostavilo se da najviše razloga za zadovoljsto imaju programeri jer njihove zarade najmanje zaostaju za primanjima sličnih stručnjaka u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i BiH.

Pročitajte i ovo...