Home VestiBiznis & Finansije Štros-Kan podneo ostavku, njegov mogući naslednik francuska ministarka finansija

Štros-Kan podneo ostavku, njegov mogući naslednik francuska ministarka finansija

by bifadmin

Dominik Štros-Kan dao je ostavku na položaj direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali poriče optužbe za seksualni napad i pokušaj silovanja sobarice u jednom njujorškom hotelu.

MMF je u saopštenju za javnost preneo njegovo pismo službene ostavke, u kome se navodi da se Štros-Kan „sa neizmernom tugom oseća primoranim da podnese ostavku“.

„Svima želim poručiti da najjsnažnije moguće poričem sve optužbe iznesene protiv mene“, navodi dosadašnji čelnik MMF-a, dodajući kako želi zaštititi instituciju kojoj je časno i odano služio te da svu svoju snagu, vreme i energiju želi posebno posvetiti dokazivanju svoje nevinosti.

Dok ne bude izabran novi direktor njegovu dužnost će obavljati Džon Lipski. Kao mogući naslednik Štros-Kana spominje se francuska ministarka finansija Kristin Lagard.Ona međutim do sada nije komentarisala glasine o mogućoj kandidaturi, ali u Francuskoj niko nema sumnji u njene ambicije da se preseli u Vašington, gde je sedište MMF-a. Živela je 25 godina u SAD i ima kontakte i poštovanje u Vašingtonu, na Vol stritu, kao i u Evropi.

Pročitajte i ovo...