Home VestiBiznis & Finansije Bilderberg Grupa: Evro i budžetska discpilna

Bilderberg Grupa: Evro i budžetska discpilna

by bifadmin

Sa ovogodišnjeg zasedanja Bilderberg grupe nismo čuli baš mnogo optimizma – zabrinjava činjenica da je sve više mladih Evropljana nezaposleno, ali i da će plate u EU zbog novopridošlih emigranata biti prepolovljene.

Ovogodišnje, 59. po redu, zasedanje Blderberg grupe, najuticajnih ekonomista i političara, održano u poznatom švajcarskom ski centru Sent Moricu, obeležile su teme: Inovacije i budžetska disciplina, evro i promene u EU, uloga ekonomija u razvoju (BRIK), konfliktne zone, bliski istok i demografske promene.

Od 130 ucesnika, dve trećine prisutnih bilo je iz Evrope, što ukazuje na „gorući a još nerešivi problem“ – evro. Na panelima se kroz tematske celine diskutovalo i o globalnoj trgovini, očuvanju postojećih i otvaranju novih radna mesta, monetarnoj politici, investicijama, ekološkim promenama i potrebi intenzivnije promocije globalne bezbednosti.

Analiticari primećuju da je Evropa pred ključnim izazovima svoje budućnosti, obzirom da globalna finansijska kriza nije prevaziđena a da su sve glasniji nezadovoljnici koji traže „hitne promene“ i izlazak iz „Eurozone“. Posebno zabrinjava činjenica da je u Španiji, Italiji, Grčkoj ali i Nemačkoj i Francuskoj, registrovano više od pola miliona mladih nezaposlenih osoba starosti do 30 godina.

Sociolozi upozoravaju da je „ova populaciona grupa, poznata i kao izgubljena generacija“, veoma niskog prosečnog obrazovanja, ona koja pokazuje najveći stepen agresivnosti, koji se graniči sa nivoom bezumlja. Ta dva faktora u kombinaciji sa rastućim ekonomsko-finansijskim problemima mogu vrlo brzo biti iskorišteni od strane radikalnih populističkih političara, što „zajedničkoj Evropskoj kući“ daje nimalo sjajnu buducnost. Na ruku desničarima idu i novonastale promene, tačnije slobodni priliv radne snage iz „novopriključenih država EU“, koji je posledica odluka od 1.maja 2011.g. Očekuje se, kažu analitičari, da će prosečna cena rada širom EU pasti za 50% što će još više otežati položaj pre svega „izgubljenih generacija“ a povećati nezadovoljstvo i animozitet „prema istočno Evropljnima“ kod većeg dela stanovnika EU.

Ugledni nemacki profesor ekonomije Bert Rirup, dugogodišnji savetnik brojnih vlada Nemačke, naglašava „da je evro pre svega politička valuta koja je uvedena sa ciljem krunisanja procesa integracije i da su političari slušali ekonomiste još pre 20 godina – evro ne bi bio uveden. Posledice su katastrofalne i vidljive i danas. A kako će se sve ovo raspetljati, ostaje da vidimo!“

U pokušajima da se iznađu adekvatna rešenja za novonastale probleme, na ovogodišnjem zasedanju Bilderberg grupe analizirana je i „primenjivost uspešnog Švajcarskog modela „na kompletnu Evropsku Uniju“. Koliko se jedan stotinama godina građen i veoma složen sistem poput švajcarskog zaista može i primeniti na celokupnu Evropu je pitanje na koje će odgovore dati godine koje su pred nama. Dotle ostaje pitanje „Quo vadis EURO?“.

Prosečna cena rada:

Austrija 1050 eura,

Francuska 1070 eura,

Švajcarska 4500 franaka

Socijalno zagrantovani minium:

Austrija 450 eura,

Francuska 750 eura,

Švajcarska 3000 franaka

Najjefitnija cena stana za iznajmljivanje:

Austrija 120 do 150 eura,

Francuska 450-550 eura,

Švajcarska 1200-1500 eura.

Zoran Vitorović,

Cirih

Pročitajte i ovo...